Blog: thematisch werken vanuit leerlijnen

Blog: thematisch werken vanuit leerlijnen

Thematisch werken is een heel mooie manier om vakken te combineren, zodat leerlingen de samenhang zien en de opdrachten betekenisvoller worden. Je creëert ruimte in het rooster omdat je minder versnipperd bezig bent. Maar hoe richt je een thema in? Hoe ga je om met de leerstofdoelen? In dit blog een aantal gedachten daarover, een aantal elementen die je zeker mee moet nemen bij het thematisch werken.

Leerlijnen
Het is belangrijk om juist bij het thematisch werken te beginnen bij de leerstofdoelen uit de leerlijnen. Door daar goed bij aan te sluiten zorg je ervoor dat je geen belangrijke doelen vergeet in je onderwijsaanbod. Je hoeft echt niet alle leerstofdoelen te behandelen, maar al te willekeurig een aantal onderwerpen kiezen is ook niet goed. Vanuit de door NieuwLeren geformuleerde leerstofdoelen kun je een prima start maken met het thematisch werken.

Brainstorm
Een goed thema begint natuurlijk met een brainstorm, met je leerlingen. Laat je leerlingen meedenken en meebepalen hoe het thema eruit gaat zien. Uiteraard heb je zelf ook inbreng, maar laat je verrassen door de creativiteit van je leerlingen.

Kennisdeling
Een thema bestaat niet alleen uit brainstorm en onderzoeksopdrachten, in een thema is zeker plek voor kennisoverdracht. Sterker nog, om een goede onderzoeksvraag te kunnen formuleren zal een leerling een bepaalde kennisbasis moeten hebben over dit thema. De kennisdeling is dus een belangrijk element binnen het thema.

Onderzoeksopdrachten
De kern van het thema wordt gevormd door de onderzoeksopdrachten. Leerlingen formuleren deze onderzoeksopdracht zelf, uiteraard met hulp van de leerkracht. Er zijn heel mooie stappenplannen om een goede onderzoeksopdracht te formuleren. Daaraan gekoppeld kun je diverse samenwerkingsopdrachten formuleren en je leerlingen zullen enthousiast aan het werk gaan.

Presentatieopdrachten
Denk goed na over diverse presentatieopdrachten, af en toe een PowerPoint is goed, maar wissel dit af. Door goede presentaties kunnen leerlingen veel van elkaar leren. Denk met ons mee over een goede thema-opzet in onze Facebookgroep.

Een voorbeeld van een uitgewerkte thema-opzet met bijbehorende digitale lessen vind je hier op Schoolrijk.

2023-02-01T13:42:20+01:00