Hoe zit dat nu met die doorstroomtoets?

Hoe zit dat nu met die doorstroomtoets?

Een aantal opmerkingen naar aanleiding van de uitslagen van de doorstoomtoets.

  1. De verschillende doorstroomtoetsen zouden niet veel van elkaar moeten verschillen, de inhoud is nagenoeg gelijk doordat er gebruik gemaakt wordt van referentie/ankersets. Dat is een set met opgaven die voor de eindtoets gemaakt werden door Cito (in opdracht van het CVTE). Hoe dat precies zit voor de doorstroomtoets kan ik niet goed vinden, maar ik ga ervanuit dat dit ongeveer dezelfde vragenset is ivm vergelijkbaarheid. Van die referentieset/ankersets is (nog voor de eindtoets) een geheime set met vragen gemaakt en een openbare, zie voor meer info over die sets: https://nieuwleren.nl/artikel/referentiesetrekenen/
  2. Wat ik opvallend vind is dat Cito nu opeens ook een commerciĆ«le aanbieder is. Ze waren altijd leverancier van de Centrale Eindtoets (gemaakt door Cito in opdracht van het CVTE). Blijkbaar was dat niet genoeg, want ze doen nu ook mee met de Cito LIB doorstroomtoets als commerciĆ«le aanbieder. De officiĆ«le toets vanuit de overheid heet nu de DOE-toets. Deze is gemaakt door (zoals dat omschreven is) toetsdeskundigen, zie https://www.doe.nl/team/. Deze deskundigen werken echter allemaal bijā€¦.Cito. Dit staat niet echt duidelijk op deze website, alleen bij de disclosure kan ik dit terugvinden.
  3. Wat ik lastig vind is dat het allemaal weinig transparant is. Zo hoorde ik dat er bij de Cito LIB toets (en misschien ook bij andere aanbieders) nu ook open vragen zijn, die ingescand worden en dan (neem ik aan) geautomatiseerd worden nagekeken. Maar wat nu als het handschrift niet helemaal netjes is, kan Cito dat dan goed nakijken? Wie controleert dit? Bij een eindexamen is er een eerste en tweede corrector, nu gaat alles in een soort blackbox en komt er een uitslag uit die niet te controleren is. Dat geldt eigenlijk voor alle doorstroomtoetsen, op papier en digitaal. Doordat het niet transparant is ontstaat onrust over de vraag of de uitslag eigenlijk wel klopt.
  4. Mocht je nu misschien denken dat het straks beter wordt als er nieuwe kerndoelen zijn, dan kan dat ook nog wel tegenvallen. Ik schreef een artikel over de concept kerndoelen voor rekenen. Dat artikel is hier te vinden: https://nieuwleren.nl/actueel/conceptkerndoelenrekenenenwiskunde/
    Korte samenvatting: voor rekenen worden deze kerndoelen nauwelijks concreter, we houden dus waarschijnlijk ook straks nog de referentieniveaus waarop de doorstroomtoets gebaseerd is, want op deze kerndoelen kun je nog steeds geen (doorstroom)toets baseren. Dit hele circus van kerndoelen, met daarnaast referentieniveaus en een weinig transparante doorstroomtoets zal dus nog wel even blijven bestaan vrees ik.
2024-03-18T09:06:23+01:00